Kamp Almere in Huizen in 1951.
Kamp Almere in Huizen in 1951. Foto: Bibliotheek hlb

Zeventig jaar Molukkers in Huizen

Cultureel

HUIZEN - De bibliotheek in Huizen staat samen met de redactie van Malukuhuizen.nl zaterdag 13 november stil bij 70 jaar Molukkers in Huizen.

Zeventig jaar geleden zetten de eerste Molukkers voet aan wal in Nederland. Het ging om voormalig KNIL-militairen, schepelingen van de Koninklijke Marine, politiemannen en burgers met hun gezinsleden.

Tijdelijk verblijf
Hun komst was een gevolg van de dekolonisatie van Indonesië en de politieke problemen die toen speelden. Noch de Nederlandse regering, noch de Molukkers zelf vonden overbrenging naar Nederland de beste oplossing. Ze gingen uit van een tijdelijk verblijf.

Vanaf 1 september 1951 waren er 50 locaties als ‘woonoord voor Ambonezen’ in gebruik, die verspreid lagen over Nederland. De bewoners noemen hun woonoord simpelweg ‘kamp’. Eén van die kampen bevond zich in Huizen: Kamp Almere.

Herdenkingsprogramma 
Het herdenkingsprogramma is zaterdag 13 november van 11.00 tot 13.00 uur. Na de klanken van de tifa (Molukse trommel), bespeeld door Arnold Wattilete, zal Nanneke Wigard (oud-directeur Moluks Museum) voor de pauze vertellen over het boek Ombak Maluku dat ze samen met Jim Worung schreef.

Het boek is een reconstructie van het gedwongen vertrek van Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen uit Indonesië̈ rond 1951, het leven aan boord van de twaalf schepen en de aankomst in Nederland.

Verslag reis
John Manuhutu zal verslag doen van de reis die zijn ouders maakten. In de pauze en na afloop van het programma zullen unieke amateurfilmbeelden van Kamp Almere worden vertoond.

Na de pauze zal auteur en verhalenvertelster Julia Tomasila-Snell vertellen over Kamp Almere en over haar nieuwe boek Kracht: Korte verhalen van een Molukse vrouw en zal Angelique Schildt-Gooijer het gedicht Eerste generatie voordragen.

Het programma is na te lezen via: www.bibliotheekhlb.nl/actueel/agenda. Kaarten à 5 euro zijn te koop aan de balie bij de bibliotheek aan Plein 2000, nummer 1.

Uit de krant