De onderscheiding die hoort bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De onderscheiding die hoort bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Kanselarij der Nederlandse Orden

Koninklijke onderscheiding voor professor Olle ten Cate

Mensen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer heeft vanmiddag in het UMC een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan professor Olle ten Cate. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat hij zich buitengewoon ingespannen om medisch onderwijs op een hoger niveau te brengen. Vrijwel al zijn vrije tijd en energie gaat hierin op. Hij heeft bij velen, variërend van studenten tot medewerkers en docenten, het vuur voor onderwijs aangestoken. 

Professor Ten Cate heeft zich binnen het UMC Utrecht ingezet voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en opleiden in het domein van de gezondheidszorg. In het bestuurlijke circuit bepleitte hij onvermoeibaar dat goede patiëntenzorg en goed onderzoek niet mogelijk zijn zonder goed onderwijs en goede opleidingen.

Didactische training
In de Utrechtse Geneeskunde-opleiding voerde hij onderwijstrainingen in als verplicht onderdeel voor alle studenten en een verdiepende onderwijsstage van 6 weken als keuzemogelijkheid. Dit betekent dat elke vanaf 1999 in Utrecht opgeleide basisarts didactische training krijgt en dat een deel van de studenten hun didactische vaardigheden verder kan uitbreiden.

Verder nam de heer Ten Cate met veel energie tal van initiatieven om docenten in het (bio-)medische domein te inspireren, motiveren en verder als docent te professionaliseren.

Nationaal en internationaal
Naast verantwoordelijkheden die direct voortvloeien uit zijn functies in het UMC Utrecht bekleedde de heer ten Cate ook verschillende hoge posities aan buitenlandse instellingen en vervulde hij nationaal en internationaal vele bestuursfuncties in het medisch onderwijs.

Maar wezenlijker dan de formele verantwoordelijkheden is de verantwoordelijkheid die hij voelt voor de kwaliteit van het onderwijs in het (bio)medische domein: zonder goede zorgverleners is er geen goede patiëntenzorg. Professor Ten Cate heeft de afgelopen 15 jaar een effectieve werkwijze ontwikkeld om het opleiden en toetsen van trainees - zoals coassistenten, medisch specialisten in opleiding, verpleegkundigen in opleiding - op de werkvloer te verbeteren.

Onderwijsprijs
Professor Ten Cate kreeg de onderscheiding tijdens de uitreiking van de Hijmans van den Bergh Onderwijsprijs. Deze prijs wordt toegekend door het bestuur van de Harmen Tiddens Society, waarvan hij voorzitter is. Deze prijs wordt uitgereikt aan kandidaten die blijk hebben gegeven van bijzondere verdiensten in het onderwijs binnen het UMC Utrecht.

Uit de krant