Trashpacker Tijmen (midden met pet) bezocht een aantal dagen Scholengemeenschap Huizermaat.
Trashpacker Tijmen (midden met pet) bezocht een aantal dagen Scholengemeenschap Huizermaat. Foto: SG Huizermaat

Trashpacker Tijmen bij Scholengemeenschap Huizermaat

Natuur en Milieu

HUIZEN - Tijmen Sissing, ook wel Tijmen de Trashpacker, was de afgelopen week 3 dagen op uitnodiging van de leerlingen bij Scholengemeenschap Huizermaat om te vertellen hoe een kleine spontane opruimactie tot iets heel groots is uitgegroeid.

Tijmen is een backpacker die ‘trash’ opruimt; een trashpacker dus. Hij vertrok in 2017 als backpacker naar Zuidoost-Azië en was verbijsterd over de enorme hoeveelheden zwerfafval op de stranden.

Rommel
Hij besloot om de rommel op te gaan ruimen. Deze stap kreeg al snel opvolging; de lokale bevolking hielp mee en filmpjes werden verspreid via social media en haalden de landelijke televisiezenders.

En zo werd het wereldwijde trashpacken geboren; het doel voor 2019 is om honderdduizend vuilniszakken te vullen met afval en 5.000 leerlingen te bezoeken om zijn verhaal te vertellen en hen te inspireren.

100.000 vuilniszakken
Inmiddels zijn er ruim 47.000 vuilniszakken opgehaald, zo’n 400.000 kg afval. Tijmen: “De 100.000 zakken halen we weliswaar niet, maar we gaan uiteraard gewoon door met opruimen. Want 100.000 vuilniszakken lijkt heel veel, maar het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Het beoogde aantal om 5.000 leerlingen te bezoeken, is met dit bezoek aan Huizermaat wél behaald.

Gedragsverandering
Tijmen benadrukt nog eens: “Het gaat mij om gedragsverandering. Het plasticprobleem is een kraan die open staat en die kraan moet dicht!"

"Ik hoor van deze leerlingen dat ze geïnspireerd raken omdat dit verhaal ook zo mooi aansluit bij de idealen van Huizermaat omtrent een circulair economische samenleving."

Broodtrommel
"Een meisje uit de vierde klas zei me bijvoorbeeld dat ze haar brood niet meer in plastic zakjes zal doen maar een ‘ouderwetse’ broodtrommel aan zal schaffen."

"En een jongen uit de examenklas vertelde me dat hij het plan heeft opgevat om direct na zijn examen richting Azië te vertrekken om aan opruimacties mee te doen."

Supertof
"En ik kreeg allemaal opruimfilmpjes op mijn Instagram van Huizermaat-leerlingen die zeiden: Kijk Tijmen, we zijn begonnen! Supertof allemaal, je ziet dat mijn verhaal impact heeft.”

Wethouder Marlous Verbeek sprak uitgebreid met Tijmen over zijn streven het plastic in de wereld een halt toe te roepen.

Onder de indruk
“Ik ben onder de indruk wat je in zo’n korte tijd al bereikt hebt en ik juich van harte de acties toe die ook in onze gemeente op de planning staan”. aldus de wethouder.

Ze doelt hiermee onder andere op ‘Huizen Schoon’ die samen met Buurtpanel 1276 op zaterdag 9 november de handen ineenslaan en samen zwerfvuil verzamelen in postcodegebied 1276, ten noorden en ten zuiden van de Gemeenlandslaan.

Terug
Tijmen had het goed naar zijn zin: “Ik kom over een paar maanden graag weer terug naar Huizermaat om nieuwe verhalen en behaalde doelen te delen met de leerlingen.”

Uit de krant