De oppositie wil de mogelijkheden van bouwlocaties bespreken. De plek van de Rehoboth is er een als de school weggaat.
De oppositie wil de mogelijkheden van bouwlocaties bespreken. De plek van de Rehoboth is er een als de school weggaat. Foto: Bob Awick

Oppositiepartijen doen aanbevelingen voor nieuwe coalitieprogramma

Politiek

HUIZEN - De oppositiepartijen hebben van de week een brief gestuurd aan de formateur met daarin drie aanbevelingen voor het nieuwe coalitieprogramma.

Deze hebben de titels: 1. samenwerken aan wonen, 2. naar een nieuwe bestuurscultuur en 3. Huizen: voor elkaar.

De oppositiepartijen zien dit als het begin van een goede samenwerking met de nieuwe coalitie en hebben er het volste vertrouwen in dat de formerende partijen deze drie belangrijke punten meenemen in hun besprekingen. 

Niet afwachten
“Formateur Bastiaan Postma heeft bij alle oppositiepartijen aangegeven dat hij ze op enig moment bij het proces zou betrekken. Het precieze moment waarop dit zou gaan gebeuren was echter niet bekend”, laten de fracties van Dorpsbelangen Huizen, GroenLinks Huizen, PvdA Huizen, ChristenUnie Huizen, SGP Huizen en Transparant Huizen weten.

Zij wilden niet langer afwachten en hebben daarom nu zelf het initiatief genomen. “Een logische stap, want als oppositiepartijen van Huizen vinden wij het belangrijk dat de gehele samenleving zich vertegenwoordigd voelt door de gemeenteraad.”

Aanbevelingen
De drie aanbevelingen zoals deze in de brief aan de formateur worden gedaan zijn: 

Samen werken aan wonen

Werken aan betaalbare woonruimte is de komende vier jaar een prioriteit. Er zijn in Huizen weinig beschikbare bouwlocaties. Daarom is goede afstemming met inwoners, organisaties en ondernemers nodig over de verschillende onderdelen als natuur, parkeren en bereikbaarheid. Een participatieve aanpak is met het oog op de komende Omgevingswet zeker nodig, zodat er voldoende draagvlak ontstaatDe uitgangspunten hierbij zijn: voldoende en passende woningen, het bevorderen van doorstroming, het op peil houden van onze voorzieningen en voldoende zorg dichtbij in de buurt.

In een conferentie over wonen en bouwen in het derde kwartaal van 2022 kunnen inwoners, bedrijven en raad met elkaar de mogelijkheden en uitdagingen verkennen én het nieuwe overzicht van mogelijke woningbouwlocaties bespreken. Het college presenteert in (de eerste helft van) 2023 de resultaten van deze verkenning en neemt de resultaten mee in de opzet van het Omgevingsplan/de Omgevingsvisie. 

Naar een nieuwe bestuurscultuur

Werken aan een betrouwbare overheid is meer dan ooit nodig. Transparantie is een vereiste. Inwoners willen gehoord worden en/of meebeslissen. Hun ideeën en denkkracht zijn van waarde. Digitale ontwikkelingen en mogelijkheden bieden mensen meer informatie en ook manieren om mee te praten. Actieve inwoners en het zelf-organiserend vermogen van de samenleving moeten voldoende ruimte krijgen. Het Huizer gemeentebestuur moet zich daarom meer opstellen als een open, proactieve overheid en wil ruimte bieden aan bewonersinitiatieven, inspraakmogelijkheden en experimenten met participatie. Huizen zal daarvoor ook naar een andere werkwijze kijken: anders vergaderen door gemeenteraad en commissies met meer ruimte voor gesprek en inspraak, beter benaderbaar voor inwoners. Een raadsbrede werkgroep gaat aan de slag en komt binnen zes maanden met een voorstel waarover met bestuur en inwoners kan worden gesproken.

Huizen: voor elkaar

Een Huizer samenleving die oog heeft voor elkaar is voor iedereen waardevol. Individualisering, polarisatie maar ook de coronapandemie dragen er aan bij dat we als inwoners minder oog voor elkaar hebben. Meer onderlinge betrokkenheid en het actief bevorderen van vrijwilligerswerk dragen bij aan een hoger welzijnsniveau en daar hebben we als Huizer samenleving baat bij. Wij moeten daarom als Huizer bestuur werken aan meer verbinding tussen de Huizer inwoners, verenigingen en organisaties. Dit met als doel een krachtiger en vitaler samenleving, waarbij omzien naar elkaar vanzelfsprekend isEen belangrijke stap hierin is het vernieuwen van de afspraken met de vrijwilligerscentrale slechts na brede gesprekken met o.a. de raad.

De formateur heeft laten weten dat de brief op de agenda komt te staan bij een volgend overleg.

Uit de krant