Bayern München-Huizen won het toernooi met 1-0 en nam de beker in ontvangst uit handen van wethouder Karin van Werven.
Bayern München-Huizen won het toernooi met 1-0 en nam de beker in ontvangst uit handen van wethouder Karin van Werven. Foto: Aangeleverd

Huizer vluchtelingen domineren tijdens voetbaltoernooi in Almere

Sport

HUIZEN - De vluchtelingen die in Huizen verblijven hebben afgelopen woensdag het voetbaltoernooi voor bewoners van (crisis)noodopvang in Huizen en Almere gedomineerd.

Het Rode Kruis organiseerde het toernooi in samenwerking met de KNVB en gemeente Almere, met steun van Kayak Recruitment.

“Geen slecht niveau”, aldus Anas, vluchteling in Huizen, over zijn teamgenoten en hun tegenstanders in Sporthal Waterrijk in Almere. 

Tien teams
In totaal trokken tien teams, waarvan zeven uit Huizen, tegen elkaar op onder illustere namen als Barcelona, PSG, Juventus en natuurlijk Ajax.

Met steeds driemaal 15 minuten speeltijd werd met groot enthousiasme gevoetbald in een afvalrace.

Spannende finale
Aan het einde van de middag stonden de teams Bayern München-Huizen en Juventus-Huizen tegenover elkaar in een buitengewoon spannende finale.

Het liep heel lang gelijk op tot het verlossende schot in de slotfase, onder gejuich van tientallen meegereisde supporters.

Wethouder
Het was uiteindelijk Bayern München-Huizen dat met 1-0 het toernooi won en de beker in ontvangst mocht meenemen uit handen van wethouder Karin van Werven uit Huizen.

“Iedereen wilde graag mee doen en we zagen erg uit naar deze dag”, zegt Anas, oorspronkelijk afkomstig uit Jemen, waar al jaren een burgeroorlog heerst.

Heerlijk toernooi
Jan Festen is vrijwilliger bij de KNVB en een van de drie scheidsrechters bij het toernooi: “Het is een heerlijk toernooi waar leuk en goed gevoetbald wordt en waar iedereen vriendelijk en aardig tegen elkaar is, zowel op als naast het veld. Dat maken we wel eens anders mee.”

Hein van der Loo, de nieuwe burgemeester van Almere, kwam even de sfeer proeven en benoemde het belang van sport voor verbinding.

Voorbereiding
De spelers hadden zich goed voorbereid. Velen trainden al maanden een á twee keer week, maar voor dit toernooi is een maand lang extra intensief getraind.

Sebastiaan van Duijn begeleidde de maar liefst zeven teams uit Huizen. “In totaal deden zo’n 64 spelers uit Huizen en 52 spelers uit Almere mee”, aldus Chantal Heutink, Locatiemanager Opvang van het Rode Kruis en organisator van het toernooi.

Uit de krant