Omdat rook omhoog gaat, knielen de brandweermensen om goed zicht te krijgen op de situatie. Links kijkt de waarnemer toe.
Omdat rook omhoog gaat, knielen de brandweermensen om goed zicht te krijgen op de situatie. Links kijkt de waarnemer toe. Foto: Bob Awick

Vrijwillig bij de brandweer betekent hard werken

Algemeen

HUIZEN - Elke vrijdagavond, behalve tijdens de 'grote vakantie', verzamelen even voor half acht 's avonds de vrijwilligers van Brandweer Huizen zich in de kantine van de brandweerkazerne.

Nadat postcoördinator Fred Kos kort wat belangrijke mededelingen heeft gedaan, is het de bedoeling dat de vrijwilligers naar oefenlocaties vertrekken om hun brandweervaardigheden te trainen. Maar de brandweer zou de brandweer niet zijn als een alarm geen roet in het eten gooit.

Het is vrijdagavond even voor half acht en de brandweervrijwilligers zitten in de kantine boven in de brandweerkazerne voor hun wekelijkse oefenavond. Brandweervrijwilliger zijn is volgens hen het allermooiste dat er is, maar het kost wel veel tijd. Tijd die ze er voor overhebben en die ze met liefde in hun vrijwilligerswerk stoppen.

Postcoördinator Fred Kos neemt het woord en neemt kort wat praktische info door. Eke vrijdagmiddag stuurt hij de vrijwilligers een nieuwsbrief, dus ze kunnen alles rustig lezen. Zoals de wegwerkzaamheden, die de vrijwilligers soms ook wel zorgen baren. Kunnen zij wel op tijd bij de kazerne zijn bij een alarmering? Er zijn nogal wat werkzaamheden in Huizen op dit moment. Op de oefenavond (vrijdag) komen alleen de allerbelangrijkste dingen nog even aan bod.

Fred wijst de vrijwilligers bijvoorbeeld op de speciale app van de brandweer, waar sinds kort ook alle wegwerkzaamheden in staan. Verplichte kost, zeker voor de chauffeurs die moeten weten hoe ze om moeten rijden om toch snel ter plekke te kunnen komen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant