Geertruida Rebel en Marijke van de Ridder van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg.
Geertruida Rebel en Marijke van de Ridder van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Foto: Bob Awick

'Wij zijn er voor steun en luisterend oor in de laatste levensfase'

Mensen

HUIZEN - Ze zijn er ter ondersteuning van mantelzorgers en bieden mensen in hun laatste levensfase steun en een luisterend oor. De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg.

De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bestaat al langer dan 20 jaar, maar is sinds 2015 een zelfstandige afdeling in Huizen. De vrijwilligers worden gesubsidieerd vanuit het Ministerie van VWS en staan mensen bij die hun laatste levensfase zijn ingegaan.

Luisterend oor
"We zijn er voor ze en bieden steun en een luisterend oor", aldus coördinator Geertruida Rebel. Zij is een van de twee coördinatoren van de VPTZ en bemant de telefoon die 24 uur, zeven dagen per week, bereikbaar is.

Als er ergens hulp nodig is, doet zij de intake. "Ik wissel ongeveer maandelijks af met de andere coördinator, Henny Westland, maar het is wel zo dat degene die de intake doet ook de hele zorgvraag afrondt."

Vrijwilligers
Als de hulp van de VPTZ wordt ingeroepen, kan de coördinator rekenen op zeven vrijwilligers die 'aan het bed zitten'. "Als coördinator ga dan naar de hulpvrager toe en heb een gesprek met degene die in de laatste levensfase zit en een eventuele partner of mantelzorger."

"We kijken dan waar hulp nodig is en waar er al hulp geboden wordt. Ik schat de situatie in en koppel vrijwilligers aan de inzet. We proberen zo min mogelijk verschillende mensen in te schakelen, maar soms komen meerdere vrijwilligers bij een persoon. Het hangt er maar net vanaf hoeveel hulp er nodig is."

Er zijn
Die hulp bestaat voornamelijk uit het 'er zijn'. Met een luisterend oor, een kopje koffie of thee, eventueel een boterham of even opfrissen. Zo krijgt de partner of mantelzorger ook de tijd om even bij te tanken. "Wat we niet doen, is medische zorg bieden. Daar zijn anderen voor", licht Geertruida toe.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant