Afbeelding

Afspraken Boerderij te beperkend

Politiek

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen week met grote moeite ingestemd met een verhoging van de subsidie voor theater De Boerderij. In verband met overlast in de buurt zijn afspraken gemaakt over het gebruik en die vindt de raad veel te beperkend.

Het jaarlijkse subsidiebedrag is nu voor tien jaar vastgesteld op 72.000 euro per jaar. De eerste drie jaren wordt dat nog eens verhoogd met respectievelijk 22.000 euro, 14.000 euro en 7.000 euro. De voorwaarde die hier aan gekoppeld is, is dat De Boerderij uitsluitend wordt gebruikt voor ten minste veertig culturele theatervoorstellingen en ander sociaal-cultureel gebruik.

Hiermee wordt teruggegaan naar de periode van voor 2012 toen de gemeente besloot de subsidie voor het theater terug te brengen naar 50.000 euro en eigenaar Spant! de mogelijkheid gaf om met andere activiteiten haar inkomsten te verhogen.

Sinds die tijd ervoeren omwonenden steeds meer overlast van de gebruikers van De Boerderij en zij wendden zich in 2016 tot de gemeente om hulp. Na intensieve gesprekken met betrokkenen kon geen oplossing gevonden worden en werd een mediationtraject opgestart. De enige haalbare oplossing waar iedereen mee in kon stemmen was de verhoging van de subsidie en de beperking van het gebruik. Dat laatste wil de raad liever niet.

Lees morgen meer in het Nieuwsblad voor Huizen/Huizer Nieuws.

Uit de krant